Het groene plein & tuinvrouw Ilya

Sinds  mei ‘21 is Ilya Toornvliet bezig bij ons Kindcentrum om voor de kinderen een avontuurlijk en ontdekkingsrijk speelgebied te creëren. Ilya is 59 jaar, woont in Rotterdam, moeder van 2 volwassen kinderen en sinds 2008 ecologisch hovenier.

Ilya: “De school wilde al langer een groener en avontuurlijker schoolplein voor de kinderen. Voor het ontwerp daarvan hebben ze Moniek Rijksen benaderd. Die op haar beurt mij heeft gevraagd om het ontwerp uit te voeren.

Het idee van een groener en avontuurlijker plein  houdt vooral in dat je minder vastomlijnde speel-attributen hebt en dat ze meer aanbod krijgen van natuurlijk materiaal dat je ook in de buitenruimte zou kunnen vinden: Plankjes, stokjes, takken. Als de aanplant over een paar jaar wat groter is, mogen de kinderen ook op enkele plekken in de struiken spelen. Het is de bedoeling dat ze meer natuur ervaren en ermee leren omgaan. Ook de beestjes: Vliegjes, slakjes, wormen, pissebedden, alle levende (en dode) diertjes en die heb je natuurlijk niet op pleinen met alleen tegels. Daar verandert er niks en valt niks te leren over de natuur. “

Kenmerk van dit plein is dat het leeft, dus in de loop der tijd ook verandert. Boomstammen vergaan, er komen paddestoelen op en er wonen beestjes in. Ze worden opgegeten en op termijn zullen sommige boomstammen worden vervangen. De beplanting zal merendeels  uit inheemse en lokale planten bestaan. Planten die op deze plek  thuishoren. Planten die door de meeste Nederlanders ‘onkruid’ worden genoemd. Paardenbloemen bijvoorbeeld en andere ‘woekeraars’ b.v.. Ideaal voor een speelplein, want ze verdwijnen niet zo snel als er iemand (per ongeluk) bovenop gaat staan.

De toestellen zijn gebouwd van duurzaam Europees hout. Dit hout vergaat lang zo snel niet als de boomstammen. Het is dus niet zo dat het toestel plotseling instort. De toestellen worden een paar keer per jaar geïnspecteerd. Net als ‘normale’ speeltoestellen. Als de speeltuin af is, wordt deze gekeurd door het Keurmerk instituut.
Kinderen leren spelend: Als je nooit valt, leer je nooit uitkijken, als je je nooit ergens aan prikt, leer je niet onderscheiden.
Als kind heb ik veel buiten kunnen spelen, op bouwterreinen, in bosjes… dat kon vroeger nog. Toen stond er nergens een hek omheen.Tegenwoordig zijn dergelijk terreinen niet meer toegankelijk, omdat veel meer dingen te gevaarlijk worden gevonden. Wat je kinderen nu aan probeert te bieden is een variatie op een bouwterrein. Een plek waar ze veel mogen, waar ze meer vrijheid ervaren. Dat is het idee. Je moet gewoon vrij kunnen zijn als je speelt.”

Ilya vertelt dat vanwege corona en door brexit er vertraging is in levering van materialen (het hout waarmee gebouwd wordt komt uit Engeland en andere landen in Europa) en dat het onmogelijk is om ervaren personeel te vinden. Hoveniers en speeltuinbouwers hebben het allemaal erg druk op dit moment. Daarom duurt de aanleg langer dan eigenlijk de bedoeling is.

De komende maanden wordt er verder gewerkt aan o.a. beplanting, een klim- en klautertoestel, er komt nog een glijbaan en enkele duikelrekjes.

Meer informatie over het werk van Ilya: www.destadstuinier.nl